Dny svatomartinských vín v Českém Krumlově

 

Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření svatomartinského vína

sobota 11. 11. 2023 v 11:11, Náměstí Svornosti, Český Krumlov

Tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku společně otevřeme a ochutnáme v 11 hodin a 11 minut.

Svátek sv. Martina

Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti. V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.

Sv. Martin na bílém koni a jeho doprovod 2019

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy.

K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě již zmíněné, ať už červené či bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně výtečně hodí. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.

Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží s sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná v Českém Krumlově Svatomartinské hodování a vybrané místní restaurace nabízejí Svatomartinské víno nebo husu.

 

Svatomartinskou husu a speciality v nejrůznějších podobách si společně se Svatomartinským vínem můžete vychutnat v řadě resturací v Českém Krumlově a regionu.

Pizzeria Latrán, Český Krumlov | 9. - 12. listopadu
husí kaldoun / jemná husí paštika s ořechovou drobenkou a pečenými cibulkami s višňovou omáčkou / glazované husí prso v portském víně a višních s batátovým pyré a bylinkovým olejem s pečenou fermentovanou cibulkou / křehké konfitované husí stehýnko se spáleným zelím, zelnou espumou a perníkovými noky / crumble s hruškovým pyré s mákem, čerstvé hruškové carpaccio a karamel

Restaurace Barvírna, Český Krumlov | 9. - 12. listopadu 
paštika z husích jater s Portským vínem a koňakem, hruškové chutney, bílé pečivo / husí kaldoun s žemlovým knedlíčkem / pečené husí prsíčko vařené metodou sou vide, švestková omáčka, bramborové škubánky / konfitované husí stehno, pomerančové červené zelí, domácí špekový knedlík / vanilkový trhanec s malinovou omáčkou a zakysanou smetanou / svatomartinské víno

Restaurace Tenis-Centrum, Český Krumlov | 9. - 12. listopadu
husí kaldoun / pomalu pečená husí noha, červené zelí, bramborový knedlík / lívanečky s hruškami se zakysanou smetanou

Papas Living Restaurant, Český Krumlov | 10. - 12. listopadu
flambovaná husí játra, domácí chléb / dýňová krémová polévka se zázvorem / konfitované husí stehno, červené a bílé zelí a variace domácích knedlíků / Husí prso sous-vide, dýňové kroupy / maková pannacotta / svatomartinská vína

Restaurace Krumlovský mlýn, Český Krumlov | 10. - 12. listopadu
rillettes s trhaným husím masem, červená cibulka, cornichons, chléb / husí kaldoun s celestýnskými nudlemi a kořenovou zeleninou / pečená 1/4 husy, perníkové červené zelí, bramborové lokše / hruška pošírovaná ve víně, vanilkový tvaroh, karamelizované ořechy / svatomartinská vína

Restaurace Maštal, Český Krumlov | 10. - 12. listopadu
husí kaldoun s knedlíčky a nudlemi / husí paštika s brusinkami a opečeným toastem / konfitované husí stehno s bramborovými plackami, červeným zelím a opečenou cibulkou+ 0,1dcl mladého vína / ořechový dort se šlehačkou

Krčma Šatlava, Český Krumlov | 10. - 12. listopadu
husí kaldoun s nudlemi / Husí paštika s bagetou a brusinkami / pečené konfitované husí stehno, červené zelí, knedlík / jablečný dort s karamelem

Food & Wine Bar Klika, Český Krumlov | 10. - 12. listopadu
staročeský kaldoun / česnečka s uzeným, sýrem a krutony / domácí paštika s husím masem, mandlemi, brusinkami a pečivem / chléb s trhaným husím masem, cibuládou, parmezánem, dipem a microgreens / bagel s trhanou husou na Guinessu, cibuláda, dresing z dijonské hořčice, pečené brambory se smetanou, salátek / lokše s trhaným husím masem, červené zelí s perníkem, restovaná cibulka / vege lokše s cibuládou, uzeným sýrem, salátkem a dipem / sladká lokše s vínoládou a šlehačkou / svatomartinská vína 

Caffé Klášter, Český Krumlov | 10. - 12. listopadu
teplé husí škvarky / konfitované husí stehno s lokšema a vánočním zelím / kynuté koláče s povidly

Restaurace Zdroj, Český Krumlov | 11. - 12. listopadu
domácí paštika, brusinky, bylinková bageta / husí kaldoun s nudlemi / 1/4 husa pečená a konfitovaná přes noc, variace zelí a knedlíků / flambované karamelizované hořící jablko se zmrzlinou s vlašskými ořechy / svatomartinská vína

Restaurace Jelenka, Český Krumlov | 11. - 12. listopadu
domácí husí paštika s fíkovým chutney, bílé pečivo / husí kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi / konfitované husí stehno, červené a bílé zelí, drbáky / cheese cake / tvarohový dort se švestkami/ svatomartinské víno

Hostinec Depo, Český Krumlov | 11. - 12. listopadu
restovaná husí játra na červeném víně s domácím chlebem / husí kaldoun se špekovým knedlíkem / pečená husa, červené a bílé zelí, houskový knedlík a lokše / husí roláda s kaštanovou nádivkou, červené zelí, houskový knedlík a lokše / zvolna pečený vepřový bůček, bílé zelí a smažený bramborový knedlík / pečený kapr s koprovou omáčkou a opečeným bramborem / špecle s opečenou dýní / švestkový tvarohový knedlík s makovo – vanilkovou omáčkou 

Nenechte si ujít
Festival vína Český Krumlov® | 6. října - 2. prosince

Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření Svatomartinského vína | 11. listopadu od 11:11 
tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti

Zámecká slavnost vína | 25. listopadu 14:00 - 22:00
rozmanitá přehlídka tuzemských i zahraničních vín ve formě volné degustace

 

Festival vína Český Krumlov ®