Program Festivalu vína Český Krumlov® 2017

Vážení milovníci vína,

v současné době již pilně pracujeme na přípravách programu 6. ročníku Festivalu vína Český Krumlov®, který proběhne od 20. října do 30. listopadu 2017. Těšit se opět můžete na bohatou mozaiku vinařských zážitků, kulturní programy, degustace i odborné výklady vinařů a tuzemských i zahraničních sommelierů.

 

TOP Z PROGRAMU:

11.11.2017 (So) 11:11

PŘÍJEZD SV. MARTINA A SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ SVATOMARTINSKÉHO VÍNA

Tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku společně otevřeme a ochutnáme v 11 hodin a 11 minut.

PŘÍJEZD SV. MARTINA A SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ SVATOMARTINSKÉHO VÍNA

11.11.2017 - 19.11.2017 (Po-Ne)

SVATOMARTINSKÉ VÍNO A MENU

Tradičně i netradičně připravená Svatomartinská husa a Svatomartinské víno v partnerských restauracích

SVATOMARTINSKÉ VÍNO A MENU

25.11.2017 (So) 14:00 - 22:00

ZÁMECKÁ SLAVNOST VÍNA

Degustační a prodejní přehlídka vín. Představení tuzemských a zahraničních vinařství za účasti vinařů, sklepmistrů a sommeliérů.

Po celou dobu Zámecké slavnosti vína je možno zakoupit vína za zvýhodněnou festivalovou cenu a návštěvníkům je k dispozici bohaté studené i teplé občerstvení.

ZÁMECKÁ SLAVNOST VÍNA

20.10.2017 - 30.11.2017 (Po-Ne)

VÍNO & GASTRONOMIE & KULTURA

Speciální festivalová nabídka restaurací a kulturních programů. Program Víno&Gastronomie&Kultura probíhá po celou dobu festivalu a nabízí přátelská posezení u sklenky vína s uznávanými sommeliéry a vinaři.

Na přípravách programu Víno&Gastronomie&Kultura v současné době pilně pracujeme. Předpokládáme jeho zveřejnění v průběhu června 2017.

VÍNO & GASTRONOMIE & KULTURA

SVÁTEK SV. MARTINA

Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti. V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy.

K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě již zmíněné, ať už červené či bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně výtečně hodí. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.

Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží s sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná v Českém Krumlově Svatomartinské hodování a vybrané místní restaurace nabízejí Svatomartinské víno nebo husu.