Dny svatomartinských vín v Českém Krumlově
Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření svatomartinského vína
sobota 11. 11. 2023 v 11:11, Náměstí Svornosti, Český Krumlov
Tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku společně otevřeme a ochutnáme v 11 hodin a 11 minut.
Svátek sv. Martina
Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti. V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.
Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy.
K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě již zmíněné, ať už červené či bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně výtečně hodí. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.
Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží s sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná v Českém Krumlově Svatomartinské hodování a vybrané místní restaurace nabízejí Svatomartinské víno nebo husu.
Termín a partnerské podniky "SVATOMARTINSKÉHO VÍNA A MENU" budou upřesněny
Ohlédnutí za ročníkem 2022:
Svatomartinskou husu a speciality v nejrůznějších podobách si společně se Svatomartinským vínem můžete vychutnat v řadě resturací v Českém Krumlově a regionu.
Restaurace TenisCentrum, Český Krumlov | 11. - 13. listopad
husí kaldoun / husa, červené zelí, bramborový knedlík s cibulkou / panna cotta s hruškami
Restaurant 99, Český Krumlov | 11. - 13. listopad
kaldoun / komfitovaná husí stehna / červené zelí / karlovarský a bramborový knedlík / husí trhaný burger / domací hranolky / quesadillas s husím masem / svatomartinské víno dle nabídky
Restaurace Jelenka, Český Krumlov | 10. - 13. listopad
domácí husí paštika s fíkovým chutney a bílým pečivem, husí kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi / konfitované husí stehno, červené a bílé zelí, drbáky / čokoládový tart s jahodami, tvarohový dort se švestkami / svatomartinské víno
Papas Living Restaurant, Český Krumlov | 11. - 13. listopad
husí kaldoun / flambovaná husí játra a domácí pečivo / husí stehno, zelí, variace knedlíků / husí roláda plněná nádivkou s kaštany, bramboro-dýňové pyré / lokše s povidly a mákem
Café KOLEKTIV, Český Krumlov | 11. - 13. listopad
mladá svatomartinská vína
Restaurace Vyšehrad, Český Krumlov | 11. - 13. listopad
mladá svatomartinská vína
Retro Café, Český Krumlov | 11. listopadu do vyprodání
silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky / husí paštika s mandlemi, podávaná s brusinkami a křupavým domácím pečivem / konfitované husí stehno podávané s červeným a bílým zelím, variace knedlíků / domácí povidlové taštičky, sypané praženou strouhankou a tvarohem, přelité máslem / svatomartinská vína z vinařství Vajbar
Hotel U Matěje, Černice | 11. - 13. listopad
domácí paštika / husí vývar / pečená husa, červené zelí, bramborový knedlíček a nádivka s vlašskými ořechy / mladé svatomartinské víno
Hostinec Glockner, Svachova Lhota | 11. - 13. listopad
paštika z husích jater marinovaných v Portském víně a Cognacu s brusinkami / krémový husí kaldoun se zeleninou, hráškem a nudlemi / pozvolna konfitované husí stehno s bramborovými knedlíky, kynutými knedlíky a červeným zelím na jablkách, badyánu a svatomartinském víně; filírované kachní prsíčko s portskou omáčkou, bruselskými kapustičkami a bramborovo-dýňovým pyré / domácí makovec se švestkovými povidly a rumovou omáčkou / svatomartinská vína z rodinného vinařství Grmolec
Restaurace Zdroj, Český Krumlov | 11. - 13. listopadu
husí vývar s masem a nudlemi / přes noc pečená husa ¼, bramborový a žemlový knedlík, červené a bílé zelí / flambované karamelizované jablko se zmrzlinou s vlašskými ořechy / svatomartinská vína z vinařství Kosík
Restaurace Šatlava, Český Krumlov | 11. - 14. listopadu
polévka z husích drobů (kaldoun) s nudlemi / ¼ pečené husičky, červené zelí, karlovarský knedlík / hruškový koláč
Restaurace Maštal, Český Krumlov | 11. - 14. listopadu
drůbková jemná polévka / ¼ dozlatova pečené husy, variace knedlíků, červené zelí s jablky / jablečný závin s vanilkovým přelivem
Hostinec Depo, Český Krumlov | 11. - 12. listopadu
husí rillettes / husí kaldoun / konfitované husí stehno se špekovým knedlíkem a variací zelí / jablečný závin s vanilkovou omáčkou
Penzion u Ševců, Krasetín | 11. - 13. listopadu
husí játrová paštika na červeném víně s mandlemi a brusinkami / silný husí vývar / husí stehno nebo prso, sladké červené a domácí kyselé zelí, bramborový karlovarský knedlík / jablečný závin se zmrzlinou a šlehačkou / na čepu Hubertus zelený chmel / svatomartinské víno Vinařství Zapletal Velké Bílovice