Dny Svatomartinských vín v Českém Krumlově od 8. 11. 2024
Rada Vinařského fondu stanovila nová pravidla pro termín prodejů Svatomartinských vín.
V případě, že datum 11. 11. připadá na sobotu, neděli, pondělí a úterý, je možné Svatomartinská vína prodávat již od pátku předcházejícímu tomuto datu. V příštím roce připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11.
Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření Svatomartinského vína
pondělí 11. 11. 2024 v 11:11, Náměstí Svornosti, Český Krumlov
Tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku společně otevřeme a ochutnáme v 11 hodin a 11 minut.
Svátek sv. Martina
Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti. V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.
Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy.
K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě již zmíněné, ať už červené či bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně výtečně hodí. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.
Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží s sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná v Českém Krumlově Svatomartinské hodování a vybrané místní restaurace nabízejí Svatomartinské víno nebo husu.
Svatomartinskou husu a speciality v nejrůznějších podobách si společně se Svatomartinským vínem můžete vychutnat v řadě resturací v Českém Krumlově a regionu.
Restaurace a menu:
Bistro Na Krajíčku | 8. – 11. listopadu, 13. – 17. listopadu
plátek pečených husích jater Foie Gras s kdoulovou marmeládou / konfitované husí stehno, vánoční zelí, domácí bramborové lokše se silnou šťávou / podzimní Eton Mess se špendlíkovým "coulis"
Bistro Měšťák | 8. – 11. listopadu
husí paštika se sušenými švestkami a koňakem, rakytníkové želé, opečený chléb / husí kaldoun s glazovanou kořenovou zeleninou, trhaným masem a nudlemi / pečené husí stehno na jablkách, červené škořicové zelí s karamelizovanými jablky a rozinkami, bílé slaninové zelí s kmínem, bramborové lokše, variace knedlíků / husí roláda s kaštanovou nádivkou, dýňové pyré, ostružinová omáčka s koňakem / pečená kachna na medu a tymiánu, červené skořicové zelí s karamelizovanými jablky a rozinkami, bramborové špalíčky opékané na sádle / hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy, brusinkové chutney / menu →
Caffé Klášter | od 8. listopadu do vyprodání
vývar s játrovými knedlíčky / klášterní svačinka s trhaným husím masem a karamelizovanou cibilkou / paštika z husích jater se švestkovým chutney a cognacem / svatomartinské rohlíčky / svatomartinský punč
Café Kolektiv | 8. – 11. listopadu
svatomartinský snídaňový speciál: trhaná restovaná husa na našem rozpečeném chlebu s čedarem, čerstvým baby špenátem, vajíčkem, bylinkami a dipem ze švestek a zázvoru
Food & Wine Bar Klika | 8. – 11. listopadu
drůbeží vývar s masovým knedlíčkem / rillettes z kachního masa, náš preclík / lokše s trhaným husím masem, perníkové zelí, cibulka / lokše s pečenou podzimní zeleninou / knedlík s blumou, švestkou a karamelem / menu →
Hostinec Glokner | 8. – 11. listopadu
paštika z husích jater marinovaných v Portském víně a Cognacu s brusinkami, okurkami Cornichons / krémový husí kaldoun se zeleninou, hráškem a nudlemi / konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky a červeným vínem s variací knedlíků / filírované kachní prsíčko s portskou omáčkou, bruselskými kapustičkami a bramborovo dýňovým pyré / domácí makovec se švestkovými povidly a rumovou omáčkou / menu →
Papas Living Restaurant | 8. – 11. listopadu
na koňaku flambovaná husí játra, domácí chléb / husí kaldoun, játrové knedlíčky / konfitované husí stehno, červené a bílé zelí, karlovarský a chlupatý knedlík / husí prso sous-vide, pyré z červeného zelí / bílé, růžové i červené svatomartinské víno z Velkobílovického vinařství Sedlák
Restaurace Don Julius | 8. – 11. listopadu
husí vývar s masem a domácími nudlemi / pečená husa podávaná s červeným a bílým zelím a bramborovými šiškami / brownies se švestkovou omáčkou / menu →
Restaurace Jelenka | 8. – 11. listopadu
domácí husí paštika s fíkovým chutney, bílé pečivo / husí kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi / konfitované husí stehno, červené a bílé zelí, drbáky / tvarohový dort se švestkami / svatomartinské víno
Restaurace Maštal | 8. – 12. listopadu
husí kaldoun s knedlíčky a nudlemi / drůbeží paštika s brusinkami a opečeným toastem / konfitované husí stehno pečené v sádle, knedlík,
červené zelí / ořechový dort se šlehačkou
Retro Cafe | 8. – 11. listopadu
vývar s játrovými knedlíčky / husí paštika, cibulová marmeláda, domácí pečivo / konfitované husí stehýnko s červeným a bílým zelím, karlovarským knedlíkem a bramborovými lokšemi / domácí žemlovka se švestkovou zmrzlinou
Krčma Šatlava | 8. – 12. listopadu
Polévka z husích drobů (kaldoun) s nudlemi / drůbeží paštika s bagetou a brusinkami / konfitované husí stehno pečené v sádle, červené zelí, knedlík / hruškový koláč se skořicí
Krumlovský mlýn | 8. – 17. listopadu
paštika z husích jater, brusinková redukce, vyšlehané tymiánové máslo, kváskový chléb / husí kaldoun s praženými kaštany a topinamburem / čtvrtka pečené husy, perníkové červené zelí, kaštanový špekový knedlík / hruška pošírovaná ve víně, dýňová espuma, karamelizovaná semínka
Restaurace TenisCentrum | od 9. listopadu do vyprodání
husí kaldoun s petrželovými nudlemi / husí stehno, červené zelí a bramborové knedlík / lívanečky s hruškami pečenými ve víně a domácí šlehačkou / menu →
Restaurace Travellers | 9. – 11. listopadu
drůbeží paštika s brusinkami / husí kaldoun / pečené husí stehno, mix zelí, mix knedlíků / svatomartinské víno
Restaurace Zdroj | 9. – 11. listopadu
husí vývar s celestýnskými nudlemi a játrovým knedlíčkem / husí paštika se sušenými švestkami, brusinkovo-vinná redukce / husa pečená a konfitovaná přes noc, variace zelí, nádivka a bramborový knedlík / zapečená hruška s nivou, medem, balzamikovým krémem a bylinkovým prachem / flambované karamelizované jablko s ořechovou zmrzlinou / svatomartinská vína z vinařství Kosík / krumlovská 11ka a Krumlovský medvěd 13ka / menu →
Pivovarská Restaurace | 14. – 17. listopadu
parfait z kachních jatýrek s mandlemi, brusinkami a rozpečeným chlebem / restovaná husí játra na svatomartinském víně a tymiánu se švestkovým chutney, karamelizovanou červenou cibulkou / husí kaldoun s játrovými knedlíčky a nudlemi / svatomartinská husa s červeným zelím se sušenými švestkami, karlovarským a bramborovým knedlíkem / husí roláda plněná kaštanovo-žemlovou nádivkou s dýňovo-batátovým pyré / konfitované kachní stehno s bílým zelím, bramborovým knedlíkem a křupavou cibulkou / bramborové lokše se švestkami a mákem / svatomartinský koláček a rohlíček / pivo z Pivovaru Krumlov a Svatomartinská vína | 15. listopadu od 18:00 hraje Krumlovská dudácká muzika / menu →