O nás – Festival vína Český Krumlov
Festival vína Český Krumlov® vznikl na jaře roku 2012, kdy se po tenisovém zápase v šatně TenisCentra setkali dlouholetí přátelé a milovníci vína Pavel Fučík a Mirek Reitinger. Společně dospěli k myšlence, že by Český Krumlovu slušela vinařská akce, která by nejen obohatila místní kulturní život, ale také prodloužila turistickou sezónu. Festival měl být postaven na spolupráci dvou subjektů – Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov a města Český Krumlov, zastoupeného Českokrumlovským rozvojovým fondem. Klíčovou roli při založení sehrál i tehdejší předseda Sdružení cestovního ruchu Jaromír Boháč.
První ročníky a rozvoj
První ročník festivalu v roce 2012 byl skromný – zahrnoval oslavu Svatomartinských vín a Slavnost vína v Pivovarské zahradě s účastí pěti vinařství. Avšak už v roce 2013 se festival rozrostl na 15 degustačních akcí na různých místech města, a postupně se stal prestižní událostí, která dnes zahrnuje až 30 vinařských akcí ročně během října a listopadu.
K týmu organizátorů se v průběhu let připojil Václav Pecha, který díky svým zkušenostem a kontaktům významně přispěl k rozvoji festivalu.
Minivinice a výroba českokrumlovského vína
V roce 2016 festival inicioval návrat vinařství do Českého Krumlova – byla vysázena první vinice a postupně se rozšířila na čtyři minivinice, kde se znovu pěstuje víno na historických lokalitách. Od roku 2019 festival produkuje vlastní českokrumlovské víno.
Festival dnes
Během let festival přivítal řadu významných osobností vinařského světa, mezi nimi například Ivo Dvořáka, Michala Šetku, Kláru Kollárovou, Jakuba Přibyla, Miloše Michlovského, Fedora Malíka, Guntera Künstlera, Stefana Doktora, Jiřího Markuzziho, Jindru Kadrnku, Filipa Mlýnka a Jaromíra Galu. Své vína zde prezentovala prestižní vinařství jako Thaya, Sonberk, Mikrosvín, Zámecké vinařství Bzenec, Volařík, Mrva a Stanko, Steininger, Hiedler, Brandl a mnoho dalších.
Festival klade důraz nejen na degustace, ale i na edukaci a propojení vína s kulturou, architekturou, hudbou či historií. Hlavním cílem je podpora kvalitního vína, správné péče a servírování, propojení s gastronomií a osvěta návštěvníků, aby si užívali kvalitu místo kvantity. Proto se festival zapojil do iniciativy „Víno zodpovědně“ s mottem: Vybírej, pečuj, sdílej.